بلاگ
عنوان مقاله
نویسندگان: آقای دکتر محمدتقی امینی، آقای دکتر محمدمهدی پرهیزگار، جهان افروز احمدزاده📧
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد.
حجم فایل: 616کیلوبایت
تا چندین سال قبل محصولات و خدمات ارائه شده در سازمانها در راستای فروش انجام میشد نه خواستها و نیازهای مشتریان، اما امروزه با گذشت زمان و تغییر شرایط و شناخت بیشتر مشتریان نسبت به آنچه میخواهند در اثر رقابت ایجاد شده بین شرکتهای رقیب در بازار و افزایش خواسته مشتریان، ایجاد رقابت جهانی و باز شدن درهای تجارت در تمام دنیا و جهانی شدن تکنولوژی و تغییر نوع فروش شرکتها مجبور به افزایش توجه به خواسته مشتری در بیرون سازمان شدند و افکار طراحان در مرحله دوم قرار گرفت و این امکان فرصت را برای سازمانهایی که بهصورت مداوم فرایندهای خود را مورد بازنگری قرار میدهند، فراهم نمود تا با پاسخگویی مناسب به خواسته مشتریان به افزایش فروش و توسعه خود کمک نمایند.
در همین راستا یکی از روشهای موثر جهت ارتباط مناسب بین فرایندهای سازمان استفاده از مدل تحلیل شکاف میباشد، که ساختاری ساده را برای بررسی سطح کنونی سازمان و شناسایی وضعیت مطلوب جهت افزایش عملکرد مناسب سازمانها، معرفی میکند. در این مقاله روش تحلیل شکاف و تاثیر آن بر فرایندهای سازمانهای مشتریمدار مورد بررسی قرار گرفتهشده است.
مدیریت استراتژیک اصطلاحی است که جهت تشریح فرایند تصمیمگیری و اجرا مورد استفاده قرار میگیرد. بدین ترتیب مدیریت استراتژیک عبارتاست از جریان تصمیمها و فعالیتهایی که منجر به ایجاد یک یا چند استراتژی مؤثر برای نیل به اهداف میشود. به همین طریق فرایند مدیریت استراتژیک روشی است که در آن استراتژیستها به تعیین اهداف و تصمیمگیری استراتژیک میپردازند. مدیریت استراتژیک در دهههای 1950 و ۱۹۶۰ مطرح شد، بزرگترین پیشگامان تأثیرگذار در این علم آلفرد چندلر1 ، فلیپ سلزنیک2، ایگورانسف3 و پیتر دراکر4 بودهاند.
ایگورانسف شبکههایی از استراتژی را توسعه داد، این شبکه به مقایسه استراتژیهای نفوذ در بازار، استراتژیهای توسعه بازار، استراتژی توسعه محصول، یکپارچگیهای افقی و عمودی و استراتژی تمایز میپردازد و معتقد بود مدیریت قادر به استفاده از این استراتژیها برای مقابله سیستماتیک با فرصتها و تهدیدهای آینده است. در سال ۱۹۶۵ موضوع تحلیل شکاف مطرح گشت. روش تحلیل شکاف یکی از روشهای مفید و مؤثر در تجزیه تحلیل استراتژیک است. در این روش ابتدا اهداف مؤسسه تعیین و سپس استراتژیست با تجزیه تحلیل فرصتها، تهدیدها، نقاط قوت، ضعف، فاصله شکاف موجود بین اهداف مؤسسه و وضع موجود (استمرار استراتژی جاری) را تعیین میکند.
ادبیات تحقیق: تعریف تحلیل شکاف: تعریف رسمی برای شناسایی و تصیح شکاف بین سطوح موردنظر و سطوح عملکرد واقعی و توسط سازمانها جهت تجزیه تحلیل فرایندهای خاصی در هر بخش شرکت استفاده میشود. شکافها شاخص اقدامات اصلاحی و بهبود در تولید هستند و قادرند تفاوت بین سطح مطلوب و سطح موجود را بررسی نمایند. این روش در توسعه کسبوکار، خدمات کاربرد دارد. سروکوال یکی از ابزار پژوهش تحلیل شکاف است که توسط پاراسورمان و زیت هامل در ۱۹۸۸ معرفی شده است. تیم تحقیقات بازاریابی مطالعات گستردهای در زمینه مراقبتهای بهداشتی، بانکداری، تعمیر لوازمخانگی و بسیاری از حرفههای دیگر انجام دادند.
مدل تحلیل شکاف: با بررسی مدل تحلیل شکاف و استفاده از ابزارها جهت رسیدن به اهداف اگر شکاف ممکن زیاد باشد، احتمالاً تعداد بیشتری از راهحلها مورد بررسی قرار میگیرد. بدیهی است اندازه شکاف، مهم بودن، باور اینکه امکان کاهش و رفع آن وجود دارد، در تمرکز روی برخی راهحلها تأثیر میگذارد و بالعکس درصورتیکه فاصله شکاف اندک بوده و مهم نباشد، توجه استراتژیستها بر راهحلهای دیگر متمرکز میشود.