بلاگ
عنوان مقاله
نویسندگان: آقای دکتر محمدتقی امینی، آقای دکتر محمدمهدی پرهیزگار، جهان افروز احمدزاده📧
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد.
حجم فایل: 443 کیلوبایت
هدف از این تحقیق کمک به درک بهتر در مورد چگونگی استفاده از مدل تحلیل شکاف و نوآوری ارزش برای بهدست آوردن مزیت رقابتی و بهدستآوردن موقعیت پیشرو در بازار است. این رویکرد تئوری توسط مطالعه 3 مورد کاوی شرکت ایران آوندفر مورد بررسی قرار گرفتهاست که بر مبنای روش تحقیق کیفی از طریق مصاحبه عمیق با مشتریان، همکاران، مدیران و همچنین مدل تحلیل شکاف میباشد.
نتیجه این تحقیق این است که ایرانآوندفر با بکارگیری اجرای استراتژی منحصربهفرد در کشور و بهدست آوردن بازار موفق بودهاست که البته هنوز راه طولانی را باید طی کند. این مقاله راههای عملیاتی استراتژی منحصربهفرد با ایجاد ارزش که شرکت ایران آوندفر را بهسمت بهکارگیری استراتژی اقیانوس آبی و بهدستآوردن موقعیت پیشرو در بازار نشان خواهدداد. اعتقاد نویسندگان بر آن است که ایران آوندفر در بازار کشور بوسیله بکار گیری استراتژی اقیانوس آبی، بکمک نوآوری ارزش برای مشتریان و شرکت موفق بودهاست. این مورد کاوی مثال خوبی از عملیات موفق استراتژی اقیانوس آبی در کشور است.
استراتژی رقابتی، مدل تحلیل شکاف، مزیت رقابتی، ایجاد ارزش، استراتژی اقیانوس آبی، شرکت آوندفر
استراتژی اقیانوس آبی منجر به پیدایش انقلاب در حوزه استراتژیک گردیده است که با رویکرد تفکر استراتژیک همراه با نوآوری در حوزه استراتژیک اقدام به ارائه مجموعهای از ابزارها و رویکردهای خاص جهت تحقق آن نموده است. باتوجهبه شرایط موجود و فضای رقابتی که ایجاد شده است به همراه رقیبان قدرتمند، صاحبان سرمایه برای موفقیت در این بازار باید چه تمهیداتی را در نظر بگیرند؟
میتوان استراتژی اقیانوس آبی را راهکاری برای این سؤال پیشنهاد نمود. تا چندین سال قبل، محصولات و خدمات ارائه شده نتیجه تحقیقات کارشناسان و مهندسان بود و کمتر به خواستهها و نظرات مصرفکنندگان توجه میشد، اما به هنگام تغیر خواستهها و ایجاد تنوع و بهوجودآمدن بازار رقابت، جهانیشدن اقتصاد و بازشدن مرزها و افزایش سطح توقعات و خواستههای مصرفکنندگان، توجه و اهمیت به نیاز مصرفکنندگان و ایجاد رضایت برای آنها در دستور کار سازمانها قرار گرفت. این اتفاق با وجود تهدید، فرصتی برای سازمانها ایجاد نمود که محصولات باکیفیتتر و خدمات مناسبتر در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد. در این زمینه یکی از روشهای اثربخش جهت مدیریت فرایندهای سازمان، استفاده از مدل تحلیل شکاف است.
تحلیل شکاف یک ساختار ساده جهت پیروی را معرفی نموده که با بررسی سطح فعلی و تعیین وضعیت مطلوب، به بهبود عملکرد سازمانها کمک میکند. در همین راستا از مدل تحلیل شکاف برای بررسی شکافها و ایجاد فضا در سازمان جهت آماده ورود شدن به اقیانوس آبی هم استفاده میشود، توجه به کیفیت کالا و حساسیت نسبت به خدمات مطلوبتر و متفاوت در زمره مهمترین نکاتی است که جامعه جهانی در عصر حاضر به آن اولویت خاصی بخشیده است. کالای نامرغوب و خدمات پایینتر از حد انتظار موجب میشود که مشتریان کالا و بهره گیران از خدمت روزبهروز اعتبار و اعتماد کمتری نسبت به عرضهکنندگان آن کالا و ارائهدهندگان این خدمت پیدا کنند. با مدل تحلیل شکاف میتوان ضعفها را شناخت و اصلاح نمود و به آهستگی قدم به بازاری گذاشت که رقیبی وجود ندارد و میتوان پیشرفت چشمگیری داشت.
با استفاده از مدل تجزیه تحلیل شکاف و ورود به اقیانوس آبی شرکت ایران آوندفر توانست سهم بازار خود را افزایش دهد، کاهش هزینه و افزایش ارزش باعث بهوجود آمدن نوآوری شد و سازمان را به سمت بهدستآوردن مشتریان کم درآمد (جمعیت پایین هرم) در جامعه سوق داد.
بیان مسئله :
چگونگی کاربرد استراتژی رقابتی و به دست آوردن مزیت رقابتی به کمک مدل تحلیل شکاف و وارد شدن به فضای بازار جدید شرایطی فراهم میکند تا سازمان در فضایی بدون رقیب فعالیت کند و همچنین بر عملکرد سازمان تأثیر بسزایی دارد. صنعت بزرگ آرایشی، بهداشتی، دارویی در ایران بسیار پیشرفت کردهاست و شرکت ایران آوندفر بیش از دو دهه است مشغول به فعالیت است که در چند سال اخیر رشد چشمگیری کرده است و همچنان سازمان در جهت پیشرفت قدم برمیدارد.
بازار ایران، بازار بسیار متنوعی است و شرکت ایران آوندفر هم از نظر فرهنگی و از نظر اقتصادی در ایران بازار بسیار موفق بوده است. این شرکت دارای بزرگترین سهم بازار در چند سال اخیر بوده و شرکت نه فقط موفقیت غیرقابل مقایسه در صنعت آرایشی بهداشتی به دست آورده بلکه نمادی فرهنگی برای تشویق مشتریان در رابطه با سلامت و بهداشت فردی ایجاد نموده است. با توجه به اینکه استراتژی اقیانوس آبی بر نوآوری ارزش برای اینکه فضایی بدون رقابت ایجاد شود تاکید میکند، سازمان میبایست راهکاری را برای بیرقیب شدن بکار گرفته تا موقعیت پیشرو در صانعت آرایشی بهداشتی به دست آورد.
– آذر، عادل و مومنی، منصور ) 1383 (، آمار و کاربرد آن در مدیریت، تهران: انتشارات سمت، چاپ ششم،
جلد دوم.
– اسفیدانی،محمدرحیم و همکاران [برای]معاونت پژوهش فناوری اطلاعات و ارتباطات(1385)، استراتژی های بازاریابی در بازارهای اینترنتی،تهران:موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی .
– ایران نژادپاریزی ،مهدی(1387)، روش های تحقیق در علوم اجتماعی، تهران: نشر میدان .
– بلانچارد، کنت و کارلوس،جان و راندولف،آلن(1379)، سه کلید توان افزایی، فضل ا… امینی،تهران :نشر فرا.
– پیترز،توماس جی،ولترمن،رابرت اچ (1379)، به سوی بهترین ها،سیمای شرکتها وسازمانهای موفق،ترجمه و تلخیص مهدی قراچه داغی،تهران:بی نا .
– پورتر،مایکل(1384), استراتژی رقابتی تکنیک های تحلیل صنعت و رقبا، ترجمه مجید جهانگیری و عباس مهرپویا، موسسه خدمات فرهنگی رسا،چاپ اول.
– تریسی،مایکل و ویزرما، فرد ) 1378 (، راهکارهای پیشتازان بازار، عبدالرضا رضائی نژاد، موسسه خدمات فرهنگی رسا .
– جعفر نژاد ،احمد (1382)، مدیریت تکنولوژی مدرن، تهران:انتشارات دانشگاه تهران .
– حافظ نیا، محمد رضا(1387)، مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم انسانی،تهران: انتشارات سمت، چاپ پانزدهم.
– حسن زاده، رمضان (1387)، روشهای تحقیق در علوم رفتاری،تهران: انتشارات ساوالان،چاپ ششم.
– حیدر علی،هومن (1373)، استنبا آماری درپژوهش رفتاری، ت هران، انتشارات پارسا.
– خاکی,غلامرضا( 1378)، روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی,تهران: انتشارات داریت،تهران: چاپ دوم .
– دانایی فرد ،حسن و الوانی، مهدی و آذر، عادل (1383)،روش شناسی پژوهش کمی در مدیریت:رویکردی جامم، تهران :انتشارات صفار اشراقی.
– راسترو، محمد (1377)،چاپ اول،فرهنگ بازرگانی،تهران: موسسه انتشارات امیرکبیر.
– زیتامل، والری آ و پاراسورمان، آ (1387)، کیفیت خدمات بررسی و نقد مدل سروکوال و ارائه مدل های نوین،کامبیز حیدرزاده و علی حاجیها ،انتشارات کسا کاوش,چاپ اول.
– سرمد، زهره و بازرگان، عباس، حجازی، الهه(1383)، روشهای تحقیق در علوم رفتاری، تهران،انتشارات آگاه، چاپ نهم.
– ظهوری، قاسم (1387)، کاربرد روشهای تحقیق علوم اجتماعی در مدیریت، تهران: انتشارات میر، چاپ اول.
– علی احمدی،علیرضاو فتح اله، مهدی و تاج الدینی،ایرج(1382)، نگرش جامم برمدیریت استراتژیک، انتشارات تولید دانش.
– علی احمدی،علیرضا, ابراهیمی، مهدی, سلیمانی ملکان، حجت( 1388)، برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات و ارتباطات، انتشارات تولید دانش،چاپ دوم.
– علی احمدی،علیرضا، سعید نهایی، وحید(1387)،منتخبی از کتاب توصیفی جامم از روشهای تحقیق,تهران:پویندگان دانشگاه .
– غفاریان، وفاو کیانی ،غلامرضا( 1383),استراتژی اثربخش,سازمان فرهنگی فرا,چاپ دوم.
– کالینز،جیم (1387)، از خوب به عالی،ترجمه ناهید سپهر پور،آوین،چاپ نهم.
– کیگان،وارن جی(1380)،مدیریت بازاریابی جهانی،ترجمه عبدالحمید ابراهیمی، انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی.
– کیانی،غلامرضا(1389)،ده اصل استراتژی اثر بخش،انتشارات:سازمان فرهنگی فرا .
– گانز،باب(1378)،سازمان تندآموز، خدایار ابیلی، نشر ساپکو .
– واکر،اورویل سی و همکاران( 1383)، استراتژی بازار یابی با رویکرد تصمیم محور،ترجمه سید محمد اعرابی و داوود ایزدی،تهران:دفتر پژوهش های فرهنگی .
– تولایی ،روح الله (2008) مدیریت استراتژیک .دو ماهنامه علمی _ترویجی “توسعه انسانی. پلیس”شماره 24.
– حمیدی زاده،محمدرضا و عرب لو،آذر(1398)،استراتژی شناخت عوامل موفقیت در سازمانهای پویا، هفتمین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک .
– سهرابی،روح الله وبختیاری،حسین،(1386)،بررسی جامم مدل ارزیابی کیفیت خدمات،سومین کنفرانس ملی مدیریت عملکرد.
– عطافر،علی و شفیعی،مرتضی( 1385),رابطه میان کیفیت خدمات و رضایت مشتری،چهارمین کنفرانس بین المللی مدیریت.
– گلپایگانی ،,مجید و پیروز فر، شهناز (1387),استراتژی رقابت در بازار بی رقیب.
– ماهنامه گزیده مدیریت(ویژه نامه مدیریت درایران) (1389)،سال یازدهم، شماره صدوچهارم،تهران:موسسه انتشارات فرا .
– ملک اخلاق،اسماعیل ،فریدی اقدم،فریده.بامداد روزگار،بررسی تطبیقی مدل های تحلیل شکاف سازمانی ار برخی فرآیندهای سازمانی،اولین همایش بین المللی مدیریت.
– مهری، علی و خداداد حسینی، سید حمید(1383)، طراحی مدل مزیت رقابتی برای صنعت خودرو ایران.
– نصری واحد ،ناهید(1385)،طراحی و تدوین عوامل موثر بر نوآوری سازمانی گروه ایران ترانسفو، پایاننامه کارشناسی ارشد،رشته مدیریت بازرگانی ،دانشگاه تربیت مدر س،,تهران.
– Appelbaum, Steven H (2000),The Competitive Advantage of Organizational Learning, Journal of Workplace Learning, Vol.12, Issue 2.
– Kim WC, Mauborgne R.(1999) Strategy, value innovation, and the knowledge economy. SloanManage.Rev; 0:41-54.
– Kim WC, Mauborgne R.(2002) Charting your company’s future. Harv.Bus.Rev,80(6):76-85.
– Kim W.Chan, Mauborgne R. Creating new market space. Harv. Bus. Rev.77(1):83-93 .
– Kim W.Chan, Mauborgne R.(2001)Knowing a winning business idea when you see one. J.Prod. Innovat. Manag; 18(2):123.
– Kim W.Chan,Mauborgne,R.(2005).Blue Ocean Strategy :How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant. Harvard
– Lu Chaoren ,Apinya Thawatthatree(2011) ,Use value innovation to create competitive advantages in Blue Ocean
– Long fellow 025,appinan way ,cambrige,MA 02138 .Harvard Graduate School of Education.
– www.marketing teacher.com