بلاگ
عنوان مقاله
نویسندگان:
جهان افروز احمدزاده📧، کارشناس ارشد ام بی ای، مدیر کنترل کیفیت ایران آوندفر، عضو هیئت مدیره انجمن مدیران کنترل کیفیت استان البرز
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد.
حجم فایل: 591 کیلوبایت
وجود بازار رقابتی و بازشدن مرزها و جهانیشدن اقتصاد و تغییر خواستههای مصرفکنندگان و افزایش میزان آگاهی آنان نسبت به محصولات و بالارفتن سطح توقعات آنها از تولیدکنندگان، موجب شده مفهوم کیفیت، سازمانها و مشتریان را تحت تأثیر خود قرار داده و کسانی که بهدرستی این مفهوم را درک نمایند، قادر هستند در سازمانهای خود تغییر و تحول ایجاد و با در رأس کار قراردادن رویکردها و به خدمت گرفتن صحیح منابع و افزایش سطح کیفیت محصولات و خدمات، بتوانند در فضای بهشدت رقابتی و محیط بیثبات فعالیت و به دنبال ایجاد ارزش و مزیت رقابتی باشند.
حضور رقبای خارجی و تغییرات قیمت ارز و وجود تورم، باعث افزایش هزینههای سازمانها شده است که میتوان با سرمایهگذاری بر روی محصولات با کیفیت برتر و ایجاد فرهنگ استفاده از این محصولات که منجر به هزینههای بازاریابی پایینتر و جذب مشتریان بیشتر و رشد و بقا سازمانها میشود، بازگشت سرمایه و تولید انبوه در سازمانها را تثبیت نمود. در این مقاله به نقش کیفیت و آگاهی مشتریان نسبت به انتخاب محصولات باکیفیت و رابطه آن با حفظ سرمایه در شرکت ایران آوندفر پرداخته شدهاست.
دلایل موفقیت شرکت ایران آوندفر ناشی از عوامل مختلفی است که از مصاحبهها و جمعآوری دادها بهدستآمده و به دو دلیل عمده خلاصه میشود. در واقع، شناسایی فرصتهای حامل ارزش در محیط کسب و کار و بازار و انتظارات مشتری و تولید محصولات باکیفیت از یک سو و پاسخگویی بهتر از رقبا به آن فرصتها و کاهش ضعفهای سازمان و تهدیدهای محیطی، از سوی دیگر، موجب موفقیت شرکت مورد بررسی شدهاست. موفقیتی که حاصل خود را در افزایش فروش، سودآوری، سهم بازار و افزایش اعتماد مشتریان به سازمان و وفاداری آنها، توسعه شرکت بر اساس تولید انبوه باکیفیت، احترام به حقوق مصرفکنندگان بازار داخلی را از آن خود نموده است.
تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و با توجه به ماهیت و روش آن توصیفی _ پیمایشی است. همچنین در این پژوهش رویکرد کیفی در کنار مطالعه موردی در نظر گرفته شده است.
کیفیت، فرهنگ استفاده بهینه، حفظ سرمایه، شرکت ایران آوندفر
مقدمه:
مباحث علمی کیفیت به گونهای که ما امروز آن را میشناسیم به بعد از جنگ جهانی دوم باز میگردد. هرچند سالیان سال است که مطرح شدهاست، صاحبنظران برجستهای در این حوزه الگوها و مفاهیم ارزشمندی مانند: کنترل کیفیت آماری، شش سیگما، مدیریت کیفیت جامع و… را مطرح کردهاند.
کیفیت عبارت است از مجموعه عملیاتی شامل اندازهگیری یا آزمایشهایی که بر روی یک فرآورده انجام میگیرد تا مشخص شود ویژگیهای آن فرآورده با مشخصات استانداردها مطابقت داشتهباشد، در واقع راهی روشمند برای شناسایی و حل مسائل بهمنظور بهبود عملکرد است و همان چیزی است که مشتری طلب میکند. اگر محصول یا خدمت ارائه شده در جنبههایی خاص، کیفیت بسیار بالایی داشته باشد، اما مشتری بدان نیاز نداشته باشد، تنها هزینهای است که پرداخت شده ولی ارزش افزودهای ایجاد نکردهاست.
در این مقاله نقش کیفیت در ارتقا فرهنگ استفاده بهینه محصولات در جامعه و رابطه آن با حفظ سرمایه سازمانها و همچنین نگرشهای متفاوت در مورد مفهوم کیفیت مورد بررسی قرار گرفته است.
1- نگرش غیرمحسوس: کیفیت پدیدهای بینقص و کمال مطلق است که نمیتوان اندازهگیری کرد و فقط پس از برخورد میتوان آن را تشخیص داد.
2- نگرش محصول گرا: میزان ویژگیهای ارزشمند در یک محصول را در نظر میگیرد.
3- نگرش مصرفگرا (درک نیازهای مشتری): کیفیت، عبارت است از میزان مطلوبیت رضایت مصرفکننده که با احساس هر مصرفکننده اندازهگیری میشود.
4- نگرش ساختگرا (دیدگاه تولیدی – فنی): کیفیت عبارت است از انطباق کامل مقادیر از قبل تعیینشده با مشخصات فرآورده یا خدمت. این نوع کیفیت را میتوان در فرایند تولید، اندازهگیری کرد. هنگامی که اندازهگیری در فرایند امکانپذیر نباشد، مشکلآفرین خواهد بود.
5- نگرش ارزشگرا (دیدگاه قیمت و نتیجه): کیفیت عبارت است از مقایسهای از آنچه که به دست میآید در مقابل قیمتی که برای آن پرداخت میشود. این نوع کیفیت، با حدس شخصی هر یک از مشتریان، قابل اندازهگیری است. این حدس فقط در مقایسه با محصولات یا خدمات مشابه امکانپذیر است.
بیان مسئله:
سطح کیفیت در صنایع مختلف دارای ارزشهای متفاوتی است، مخصوصاً در صنعت آرایشیبهداشتی، دارو از میزان حساسیت بالایی برخوردار است. سازمانها باید کیفیتی را فراهم کنند که بتواند با محصولات خارجی رقابت کند. حضور تولیدات خارجی در بازارهای داخل، نوسانات قیمت ارز، وجود تورم، باعث افزایش هزینههای شرکتها و کارخانههای تولیدی گردیده است و تولیدات خارجی، بازار داخل را از آن خود ساختهاست. سازمانها برای تولید محصولات با کیفیت بالاتر و برای سرمایهگذاری در این راستا انگیزهای ندارند و برای بازگشت سرمایه دچار مشکل هستند. سازمانها باید با حمایت مصرفکنندگان وفادار خود، به کمک بالابردن فرهنگ استفاده از محصولات باکیفیت تولید انبوه با تولیدکنندگان خارجی رقابت کنند و بازار را از آن خود نمایند و با حفظ سرمایهگذاری و تثبیت سرمایه به رشد و توسعه سازمانی دست یابند و بدین طریق نهتنها از مخاطرات ناشی از تحولات بازار در امان مانده بلکه تهدیدات محیط را به فرصتهای ایدهآل تبدیل نمایند. سازمانها باید بخشی از فعالیت خود را در رابطه با آموزش تمام کارکنان سازمان، اعتلای فرهنگ کیفیت در جامعه، آگاهی دادن به مصرفکنندگان و بخش دیگر را بهصورت کسب سود و منفعت اختصاص دهند.